Juhlista arkeen

Vuoden vaihtuessa on tapana muistella mennyttä vuotta ja ottaa suuntia tulevaan vuoteen. Jotkut tapaavat tehdä myös lupauksia uuden vuoden varalle.

Tyrnävän seurakunnan kohdalla voi todeta, että mennyt vuosi oli juhlien vuosi. Osaa juhlista vietettiin yhdessä laajemman piirin kanssa ja osa juhlista sai aiheensa ihan paikallisista lähtökohdista. Samoin juhlittavien vuosien määrä vaihteli, mutta kaikissa juhlissa olivat vähintään sadat kyseessä. Suurin juhlittu vuosimäärä oli 500 vuotta ja sen osan sai reformaation juhlavuosi. Reformaation lasketaan alkaneen Martti Lutherin teeseistä vuonna 1517. Reformaatiota ja sen armo -teemaa muistettiin seurakunnassamme esimerkiksi kinkereillä ja erilaisissa teesipajoissa vuoden aikana. Juhlavuoden toiseksi suurimman vuosien kirjon kokosi Temmeksen kirkko, jolle tuli kuluneena vuonna täyteen kunnioitettavat 250 -vuotta. Temmeksen kirkkoa juhlittiin erityisesti heinäkuussa Temmespäivien yhteydessä ja toki kirkkovanhusta juhlittiin muutenkin vuoden eri vaiheissa. Kolmas juhlinnan aihe oli Tyrnävän kunta, joka täytti 150 -vuotta. Kunnan ja seurakunnan historia kulkevat käsi kädessä ja samoin toiminnot kohtaavat monessa kohden toisensa tänä päivänä, joten vuoden aikana on ollut ilo olla mukana kunnan juhlahetkissä. Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, juhlan aiheena on ollut 100-vuotias itsenäinen isänmaa. Siniristiliput ovat vuoden aikana liehuneet vapaan ja itsenäisen isänmaan kunniaksi, mutta samalla ristilippu on aina tulevaisuuden ja toivon merkki.

Ristissä on tulevankin vuoden toivo. Tosin täytyy todeta, että juhlat on nyt juhlittu ja on arjen aika. Tulevaan arkeen liittyy ainakin rakentamista. Kuluneen syksyn aikana Tyrnävän kirkkoa on tutkittu ja tulevana keväänä pitää laatia suunnitelmat siitä, mitä kirkon kunnostamiseksi tullaan tekemään. Tuleva vuosi ei taatusti riitä siihen kaikkeen mitä edessä on, mutta alulle pitäisi päästä. Toinen tulevan vuoden rakentamisen asia on laadultaan enempi henkistä ja hengellistä, nimittäin vuoden 2018 marraskuussa pidetään seurakuntavaalit. Vaalien teemana on Minun kirkkoni ja tuo teema haastaa ehdokkaita ja äänestäjiä pohtimaan, millaista kirkkoa he haluavat olla rakentamassa. Oulun hiippakunnassa on ennen seurakuntavaaleja tulossa piispanvaalit, joten kirkollinen keskustelu toivottavasti viriää hyvälle tasolle jo ennen seurakuntavaaleja.

Ja ne lupaukset. Lupauksien antamisen suhteen täytyy aina pitää varansa, ettei tule luvanneeksi liikoja. Siksi haluan tämän lupauksen kanssa pelata varman päälle ja haen lupauksen lähteestä, joka pitää: (Jesaja 46:4) ”Teidän vanhuutenne päiviin saakka minä olen sama, vielä kun hiuksenne harmaantuvat, minä teitä kannan. Niin minä olen tehnyt ja niin yhä teen, minä nostan ja kannan ja pelastan.”

Teemu Isokääntä

kirkkoherra, Tyrnävän seurakunta