Remonttihommia

Tyrnävän seurakunnalla on parin seuraavan vuoden aikana edessä remonttihommia. Vuonna 1873 rakennettu kirkkomme on peruskorjauksen tarpeessa. Työt on tarkoitus saada tehdyksi kahden vuoden aikana. Korjaustöitä kirkossa pitää tehdä aina alapohjasta ylimpään huippuun saakka ja erityisesti kirkon ulkopinnoilla töitä on tehtävänä. Kirkon sisäosissa ei suurempia muutoksia ole suunnitelmissa, mutta alustavasti näyttää siltä, että vuoden 2020 keväästä syksyyn kirkon pitää olla korjaustöiden vuoksi suljettuna. Tuolloin korvaavina tiloina toimivat Tyrnävän seurakuntatalo ja Temmeksen kirkko.

Kirkon peruskorjaus on seurakunnalle iso taloudellinen satsaus ja tärkeä osa tuota taloutta on kirkkohallituksen myöntämä reilun 1,5 miljoonan euron avustus. Avustuspäätöstä odotettiin jännityksellä ja tehty päätös oli iloinen uutinen seurakunnalle juuri pääsiäisen alla. Edelleen korjaukseen on käytettävä huomattava summa myös seurakunnan omia varoja, mutta korjaustyöt kirkkoon on tehtävä, koska laki velvoittaa meidät pitämään huolta suojellusta pyhätöstämme. Ja samalla ajattelen, että kirkosta huolen pitäminen on velvollisuutemme sekä menneitä että tulevia sukupolvia kohtaan.

Kirkon viesti keskellä kylää on jotain paljon enemmän kuin vain vanha historiallisesti arvokas rakennus. Perinteisesti on ajateltu, että korkealle nouseva kirkon torni on kuin Jumalan sormi, joka osoittaa ylös taivaaseen. Kirkkorakennus viestii Jumalasta ja Hänen läsnäolostaan ihmisten elämässä. Vaikka kirkkorakennus itsessään on arvokas, niin siihen liittyvä viesti on se, että Jumalalle ihminen on arvokkain. Ihminen on rakennuksia ja rakenteita arvokkaampi. Tuo Jumalan asettama arvojärjestys meidän pitää nähdä ja tunnustaa toisissamme. Ja jos huomaamme, että tuo arvojärjestys on kohdaltamme mennyt rikki, niin silloin meidän tulee ryhtyä mielen ja sielun remonttihommiin. Myös siihen remonttiin Tyrnävän kirkko on tarkoitettu. Kirkkoon sisälle astuvalle alttaritaulu ”Paimenten kumarrus” julistaa lempeästi, että sinullekin on syntynyt Vapahtaja.

Teemu Isokääntä